Tips kiezen kinderdagverblijf

Tips voor het kiezen van een goed kinderdagverblijf in Groningen

 

 

De ‘klik’

 

Het begint doorgaans met een klik. Als u een rondje maakt langs de kinderdagverblijven die u naar aanleiding van een uitgebreide (online) zoektocht heeft geselecteerd, is het eerste contact wat u hebt ontzettend belangrijk. Dit begint bij het inplannen van de afspraak voor een rondleiding. Hoe wordt u te woord gestaan? Wordt er tijd voor u genomen? Krijgt u een bevredigend antwoord op al uw vragen? Indien het eerste contact goed is verlopen begint u met een positief gevoel aan de rondleiding. Plan deze op een moment dat de meeste kinderen wakker zijn. Zo krijgt u een goed beeld van de omgeving waarin uw kindje straks zal verblijven. Degene die u tijdens de rondleiding op de kinderopvang treft, zal doorslaggevend zijn in uw beslissing. Let goed op wat de leidsters en de aanwezige kinderen uitstralen. Vraag ook vragen aan de andere leidsters die aanwezig zijn, of misschien aan aanwezige ouders. Zij hebben tenslotte al ervaring met Loetjoe. 

 

 

 

Wegbrengen en ophalen

 

Tijdens het brengen in de ochtend wordt er altijd tijd gemaakt voor de overdracht. Vooral als uw kindje jonger dan 1 jaar is, wordt er veel waarde gehecht aan het bespreken van hoe uw kindje zich vandaag voelt. Heeft hij of zij goed geslapen, gegeten en gedronken. Dit is voor de leidsters erg belangrijk zodat ze weten of en waar ze het normale dagritme eventueel aan moeten passen. Tijdens het ophalen is het eveneens fijn voor u om te weten hoe de dag is verlopen. Als uw kindje iets ouder is, worden tijdens deze gesprekken vaak over de ontwikkeling van uw kindje en de activiteiten die zijn ondernomen gesproken.

 

 

 

Ritme en regelmaat

 

Regelmaat is erg belangrijk voor jonge kinderen. Daarom houden leidsters een min of meer vast ritme aan waarin activiteiten en rust elkaar in de juiste verhouding afwisselen. Ook voor het eten en verschonen worden op de crèche vaste momenten aangehouden.

 

 

 

Eten en drinken

 

Op kinderopvang Loetjoe krijgen de kindjes elke dag vers fruit. Drinken is er in de vorm van dik-sap en melk, soms thee en of water als ouders dat wensen. Tijdens de lunch eten we met alle groepen samen gezellig onze broodjes. In de middag krijgen ze een tussendoortje, om de tijd naar het avondeten thuis te overbruggen. Een soepstengel, rijstwafel en heel soms een eierkoek of een plakje ontbijtkoek met een beetje boter. Dit hebben we allemaal op de crèche. Mocht uw kindje speciale wensen of behoeften hebben, kunt u dit uiteraard altijd aangeven of zelf meenemen.

 

 

 

Binnen en buiten spelen

 

Bij kinderdagverblijf Loetjoe hebben we een grote tuin (527 M2) waar de kinderen, zolang het weer het toelaat, zoveel mogelijk tijd spenderen tijdens de speeluurtjes. Hier kunnen ze spelen in de zandbak, glijden van de glijbaan verstoppen in de tipi, balanceren op de balk en kruipen door de ton. Rondrijden op allerhande (loop)fietsjes, tractors en auto’s is natuurlijk ook een van de mogelijkheden. Er is ook rekening gehouden met de allerkleinsten. Voor hun is een aparte buitenruimte ingericht waar ze rustig en afgesloten kunnen liggen en kruipen.

 

Er gebeurt binnen ook van alles. Knippen, plakken, knutselen, verven, tekenen, boekjes lezen, het bouwen van een lange spoorrails waar de kindjes eindeloos met treinen spelen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Tijdens de feestdagen wordt er altijd iets speciaals georganiseerd. Lampionnetje lopen met een zelfgemaakt lampion, een verhaaltje van Sinterklaas en een heerlijk kerstontbijt.

 

 

 

 

 

Ruimte en inrichting

 

Bij kinderopvang Loetjoe zijn de triviale zaken goed geregeld. De ruimtes zijn licht, schoon en goed geventileerd. Er zijn ruim voldoende bedjes, waardoor kinderen die bijvoorbeeld slecht slapen ook apart kunnen liggen. Ook is er rekening gehouden met de ontwikkeling van uw kind en het stimuleren van de zelfstandigheid. Zo zijn de groepen voorzien van kindermeubels, kunnen ze het speelgoed en de boekjes zelf pakken en zijn er lage wc’s. Op de groepen van het kinderdagverblijf hangen het hele jaar door tekeningen en knutselwerkjes van de kinderen. Ook hebben de groepen muurschilderingen van de verschillende leefomgevingen van de wezens die in de wereld van Senang wonen. Dat maakt de leefomgeving van de kinderen fantasierijk, gezellig, sfeervol en vertrouwd.

 

 

 

Groepssamenstelling

 

Op kinderdagverblijf Loetjoe werken we met horizontale groepen. Kindjes van 0-ongeveer 1 1/2  zitten bij elkaar op de babygroep ( the Nursery ) Als ze zelfstandig kunnen staan, en een al best wel goed kunnen lopen, dan gaan ze naar de eerste Ballroom. 

 

Als ze weer wat ouder zijn, schuiven ze door naar de 2e Ballroom. Bij een rondleiding of telefoongesprek, leg ik graag uit waarom dat is, en hoe dat in zijn werk gaat. 

 

 

 

Spelen, leren en stimuleren

 

Er is veel ruimte voor de eigen interesses van de kinderen. Zo vindt het ene kind het erg leuk om te bouwen, een andere om te tekenen en weer een andere om te lezen. Wij stimuleren de kinderen hierin. Wij geloven dat ze door te spelen en te ontdekken waar hun interesses liggen zich op een goede manier ontwikkelen.

 

 

 

Taal en omgang met kinderen

 

De leidsters van kinderopvang Loetjoe bieden rust en regelmaat. Ze praten veel met de kinderen in begrijpelijke taal. Ze benoemen wat ze doen en spreken zo veel mogelijk op ooghoogte met de kinderen. Om zo de taalontwikkeling te bevorderen.

 

 

 

Contact met het kinderdagverblijf

 

Ouders zijn erg intensief betrokken bij de crèche. Leidsters hebben altijd tijd voor een gesprek als er iets speelt of iets overlegd moet worden. Ook heeft kinderopvang Loetjoe een oudercommissie met 6 leden. De oudercommissie kijkt mee met alle beslissingen die er genomen worden, geeft advies en komt 1 avond in de twee maanden samen met de directie van de crèche om lopende zaken te bespreken.

 

 

 

Kwaliteitseisen

 

Vanzelfsprekend voldoet Loetjoe aan alle kwaliteitseisen die worden gesteld. Veiligheid, goede hygiëne, voldoende binnen- en buitenruimte, maximum groepsgrootte en aantal kinderen per leidster, inrichting en de verstrekking van voldoende informatie aan de ouders.

 

Door de aanwezigheid van onze groepsassistent, hebben onze leidsters meer tijd voor uw kinderen. Vele schoonmaak werkzaamheden wordt ze door de groepsassistent uit handen genomen. Hier hebben wij heel bewust voor gekozen. U brengt uw kind naar een kinderopvang zodat uw kind veilig van thuis kan zijn. Als een leidster naast haar werk met de kinderen ook nog eens moet schoonmaken, heeft ze minder tijd voor uw kind. Daarom hebben wij een groepsassistent en zijn wij hier ook heeeeeel blij mee. 

 

 

 

Miranda Nieman

Kinderopvang Senang
Telefoon: 050-3111582

Akkoord