Tips kiezen kinderdagverblijf

Tips voor het kiezen van een goed kinderdagverblijf in Groningen

De ‘klik’

Het begint doorgaans met een klik. Als u een rondje maakt langs de kinderdagverblijven die u naar aanleiding van een uitgebreide (online) zoektocht heeft geselecteerd, is het eerste contact wat u hebt ontzettend belangrijk. Dit begint bij het inplannen van de afspraak voor een rondleiding. Hoe wordt u te woord gestaan? Wordt er tijd voor u genomen? Krijgt u een bevredigend antwoord op al uw vragen? Indien het eerste contact goed is verlopen begint u met een positief gevoel aan de rondleiding. Plan deze op een moment dat de meeste kinderen wakker zijn. Zo krijgt u een goed beeld van de omgeving waarin uw kindje straks zal verblijven. Degene die u tijdens de rondleiding op de kinderopvang treft, zal doorslaggevend zijn in uw beslissing. Let goed op wat de leidsters en de aanwezige kinderen uitstralen.

Wegbrengen en ophalen

Tijdens het brengen in de ochtend wordt er altijd tijd gemaakt voor de overdracht. Vooral als uw kindje jonger dan 1 jaar is, wordt er veel waarde gehecht aan het bespreken van hoe uw kindje zich vandaag voelt. Heeft hij of zij goed geslapen, gegeten en gedronken. Dit is voor de leidsters erg belangrijk zodat ze weten of en waar ze het normale dagritme eventueel aan moeten passen. Tijdens het ophalen is het eveneens fijn voor u om te weten hoe de dag is verlopen. Als uw kindje iets ouder is, worden tijdens deze gesprekken vaak over de ontwikkeling van uw kindje en de activiteiten die zijn ondernomen gesproken.

Ritme en regelmaat

Regelmaat is erg belangrijk voor jonge kinderen. Daarom houden leidsters een min of meer vast ritme aan waarin activiteiten en rust elkaar in de juiste verhouding afwisselen. Ook voor het eten en verschonen worden op de crèche vaste tijden aangehouden.

Eten en drinken

Op kinderopvang Tjilup ba krijgen de kindjes elke dag vers fruit. Drinken is er in de vorm van diksap en melk. Tijdens de lunch eten we met alle groepen samen gezellig onze broodjes. In de middag krijgen ze een tussendoortje, om de tijd naar het avondeten thuis te overbruggen. Een soepstengel, rijstwafel en heel soms een eierkoek of een plakje ontbijtkoek met een beetje boter. Dit hebben we allemaal op de crèche. Mocht uw kindje speciale wensen of behoeften hebben, kunt u dit uiteraard altijd meenemen.

Binnen en buiten spelen

Bij kinderdagverblijf Tjilup ba hebben we een grote tuin  (465 M2)  waar de kinderen, zolang het weer het toelaat, zoveel mogelijk tijd spenderen tijdens de speeluurtjes. Hier kunnen ze spelen in de zandbak, glijden van de glijbaan en rondrijden op allerhande (loop)fietsjes, tractors en auto’s. Ook is rekening gehouden met de allerkleinsten. Voor hun is een aparte buitenruimte ingericht waar ze rustig en afgesloten kunnen liggen en kruipen.

Ook binnen gebeurt er van alles. Knippen, plakken, knutselen, verven, tekenen, boekjes lezen, spelen in het kussenparadijs, de poppenkast, het bouwen van een lange spoorrails waar de kindjes eindeloos met treinen spelen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Tijdens de feestdagen wordt er altijd iets speciaals georganiseerd. Lampionnetje lopen met een zelfgemaakt lampion, een verhaaltje van Sinterklaas en een heerlijk kerstontbijt.

Ruimte en inrichting

Bij kinderopvang Tjilup ba zijn de triviale zaken goed geregeld. De ruimtes zijn licht, schoon en goed geventileerd. Er zijn ruim voldoende bedjes, waardoor kinderen die bijvoorbeeld slecht slapen ook apart kunnen liggen. Ook is er rekening gehouden met de ontwikkeling van uw kind en het stimuleren van de zelfstandigheid. Zo zijn de groepen voorzien van kindermeubels, kunnen ze het speelgoed en de boekjes zelf pakken en zijn er lage wc’s. Op de groepen van het kinderdagverblijf hangen het hele jaar door tekeningen en knutselwerkjes van de kinderen. Ook hebben de groepen muurschilderingen op basis van thema’s. Dat maakt de leefomgeving van de kinderen gezellig, sfeervol en vertrouwd.

Groepssamenstelling

Op kinderdagverblijf Tjilup ba werken we met verticale groepen. Kindjes van 0-4 zitten bij elkaar op de groep. Op die manier leren jonge kindjes van de oudere kindjes. Op hun beurt leren de oudere kinderen om te gaan met baby’s. Ook is het leuk als u meerdere kleine kinderen hebt, dat broertjes en zusjes bij elkaar in dezelfde groep ‘opgroeien’.

Spelen, leren en stimuleren

Er is veel ruimte voor de eigen interesses van de kinderen. Zo vindt het ene kind het erg leuk om te bouwen, een andere om te tekenen en weer een andere om te lezen. Wij stimuleren de kinderen hierin. Wij geloven dat ze door te spelen en te ontdekken waar hun interesses liggen zich op een goede manier ontwikkelen.

Taal en omgang met kinderen

De leidsters van kinderopvang Tjilup ba bieden rust en regelmaat. Ze praten veel met de kinderen in begrijpelijke taal. Ze benoemen wat ze doen en spreken zo veel mogelijk op ooghoogte met de kinderen. Om zo de taalontwikkeling te bevorderen.

Contact met het kinderdagverblijf

Ouders zijn erg intensief betrokken bij de crèche. Leidsters hebben altijd tijd voor een gesprek als er iets speelt of iets overlegd moet worden. Ook heeft kinderopvang Tjilup ba een oudercommissie met 6 leden. De oudercommissie kijkt mee met alle beslissingen die er genomen worden, geeft advies en komt 1 avond in de twee maanden samen met de directie van de crèche om lopende zaken te bespreken.

Kwaliteitseisen

Vanzelfsprekend voldoet Tjilup ba aan alle kwaliteitseisen die worden gesteld. Veiligheid, goede hygiëne, voldoende binnen- en buitenruimte, maximum groepsgrootte en aantal kinderen per leidster, inrichting en de verstrekking van voldoende informatie aan de ouders.